Hyvälaatuiset ja toimivat laitteet ovat kuntosalin ydin, oli sitten kyseessä kaupallinen sali, yrityksen kuntosali tai taloyhtiön yhteinen treenitila. Luotettavat ja toimivat laitteet takaavat turvalliset treeniolosuhteet, jonne kuntoilijoilla riittää intoa käydä. Tästä syystä on siis tärkeää pitää huolta kuntosalilaitteiden huollosta niin viikko-, kuin kuukausitasolla.

Laitteiden pitkän iän ja toimivuuden olennainen tekijä on niiden siistinä pitäminen. Pöly, hiki ja muu lika on syytä puhdistaa laitteiden päältä säännöllisesti. Pöly ja lika on hyvä poistaa myös laitteiden sisältä (mm. cardiolaitteet).

Erityisesti yritysten ja taloyhtiöiden on tärkeää huomioida laitteiden kunto ja sopivuus yhteisökäyttöön. Näin vahinkojen sattuessa vastuut ovat hallituksen osalta kuitattu ja yleiset vahinkovakuutukset pätevät. Pahimmassa tapauksessa vakuutusyhtiö voi kieltäytyä sattuneen vahingon korvaamisesta, jos yhteisellä kuntosalilla on käytössä kotikäyttöön tarkoitettuja laitteita. Mikäli kuntosalin laitteiden kunto ja soveltuvuus mietityttää, kutsu Omasalin asiantuntija vierailulle ja tarkastamme laitteet.

Tässä yleisiä vinkkejä eri kuntosalilaitteiden huoltoon:

Taljalaite/vaijerit
Vaijerin tullessa käyttöikänsä päähän hajoaminen alkaa usein vaijerin muovipäällysteestä ja sen jälkeen jatkaa teräsvaijerin rispaantumisella. Joskus vaijeri kuitenkin rispaantuu nylonpäällysteen sisältä, jolloin kulumisen havaitseminen on vaikeampaa. Tällöin rispaantunut kohta tuntuu vaijerissa littanalta ja on syytä vaihtaa heti. Epäkuntoinen vaijeri sekä kuluttaa taljapyörää, että muodostaa turvallisuusriskin katketessaan.
Eri laitevalmistajilla on usein erilaisia kiinnityspäivä vaijereilleen, joten on tärkeää tarkistaa vaijereiden ja kiinnikkeiden sopivuus laitteeseen. Tarjolla on myös yleismallisia kiinnitys mahdollisuuksia vaijerin päälle, joita on mahdollista käyttää uudelleen pelkällä vaijerin vaihdolla.

Taljalaitteen jousihaan koon valinta
Taljalaitteen jousihaka hajoaa usein ensimmäisenä sen lukituksesta, eli itse jousi hajoaa. Kun jousi ei enää palaudu kunnolla alkuasentoon, on aika vaihtaa uuteen. Uuden jousihaan valinnassa olennaista on kiinnitysreiän läpimitalla. Jousihaan tulisi päästä liikkumaan reiässä hyvin.

Kumikahvojen vaihto kuntolaitteisiin
Kumisuojuksia vaihtaessa tulee vanhat liimajämät putsata huolella pois ensin puukon/mattoveitsen avulla, sitten hiomapaperilla ja lopuksi rätillä viimeistellen. Uuden kahvan asennuksessa kumikahvaa on hyvä lämmittää kuumapuhaltimella tai jopa normaalilla hiustenkuivaajalla. Lämmetessään kahva laajenee, jolloin se on helpompi asettaa paikalleen. Jäähtyessään kahva puristuu tiukasti kiinni paikalleen. Asentamista voi myös helpottaa miedon saippuaveden laittaminen asennettavan kahvan pinnalle, jolloin pinnasta tulee liukuvampi. Liimaa kannattaa käyttää vain, jos asennettavan kumin sisähalkaisija on sama kuin putken ulkohalkaisija, jolloin kumi ei pääse kutistumaan putkeen kiinni.

Liukuesteen asennus kuntolaitteeseen
Liukueste takaa laitteen turvallisen paikallaan pysymisen. Aloita asennus poistamalla vanhat teipit alustasta ja pyyhkimällä pinta huolellisesti liasta ja rasvasta. Leikkaa liukuesteen rullasta sopivan kokoinen pala ja tarkista vielä palan koko laitettavaa kohtaa vasten ennen suojapaperin pois ottamista. Ota sitten suojapaperi pois teipistä ja liimaa huolella pintaan. Pidä teippi tiukkana ja varo ilmakuplien syntymistä. Liiman pitävyyttä voi halutessaan vielä tehostaa lämmittämällä teippiä kuumapuhaltimella tai hiustenkuivaajalla. Ole kuitenkin varovainen, ettei teippi kuumennu liikaa ja ala sulamaan!

Headset-mikrofoonin tuulisuojan vaihto
Ohjatuilla ryhmäliikuntatunneilla käytettyjen headset-mikrofonien tuulisuojia on hyvä olla muutama ylimääräinen varalla. Erityisesti hikisillä tunneilla tuulisuoja kostuu hiestä ja syljestä, joten se on syytä vaihtaa ajoissa kuivaan. Hyvin yleinen syy mikrofonin rikkoutumiseen on sen altistuminen kosteudelle, jonka ensimmäiset oireet ovat metallinen tai samea ääni.
Paras vaihtoehto selkeän äänentoiston (sekä hygienian!) varmistamiseen ohjatuilla tunneilla ovat ohjaajien henkilökohtaiset tuulisuojat.