Viime blogipostauksessa kävimme läpi yleisesti kuntosalilaitteiden säännöllistä huoltoa (jos missasit artikkelin, löydät sen täältä linkki). Laitteiden säännöllinen tarkistus ja huoltaminen pidentävät niiden käyttöikää ja takaavat turvallisen käytön. Varsinkin cardio-laitteiden huolto on tärkeää niiden (usein) kovan käytön sekä hien roiskumisen takia. Nappaa tästä siis talteen tärkeimmät vinkit kuntosalisi cardio-laitteiden huoltoon:
Juoksumatto
Juoksumatto on hyvä pyyhkiä ja pestä päällisin puolin viikoittain. Kuukausittain on hyvä suorittaa perusteellinen tarkistus, jossa käydään läpi laakerit, matto, moottori, ohjausyksikkö, näyttöpaneeli ja sähköliitännät. Perustarkistuksen yhteydessä on myös hyvä tarkistaa maton toiminta sen ollessa päällä. Lisäksi on tärkeä muistaa maton mahdollinen kiristys ja kohdistus, maton ja levyn välin sekä nousukulmapulttien voitelu. Moottoritila, pölysuodatin ja maton alusta on hyvä puhdistaa ja sähkömoottori läpipuhaltaa.
Juoksumaton voitelu
Juoksumatto kaipaa säännöllistä öljyn lisäämistä. Se, kuinka usein voitelua pitäisi tehdä riippuu täysin maton käyttöasteesta. Yleissääntönä voitelu on hyvä suorittaa aina 100. käyttötunnin jälkeen. Kotikuntoilijalle (käyttö kerran päivässä) suositellaan tarkistamaan maton öljytilanne kerran kuussa. Kaupallisilla saleilla, joissa käyttöaste on huomattavasti korkeampi, suositeltu tarkistustiheys on kerran viikossa. Käyttöasteen lisäksi öljyn kulumiseen vaikuttavat kuitenkin myös käyttökerrat, miten mattoa käytetään, sen kireys ym… Riittävä öljyämisväli löytyy usein kokemuksen kautta. Jos olet epävarma, lisää öljyä mieluiten vähän kerralla, mutta useammin!
Itse öljyn levitys kohdennetaan siihen kohtaan, missä juoksu/kävely tapahtuu. Yhteen voitelukertaan käytetään noin. 10ml öljyä. Tarkistaaksesi juoksumaton öljytilanteen kokeile kädellä maton ja levyn välistä tilaa (muista paperi tai pyyhe vierelle, kätesi todennäköisesti kastuu). Öljyn pitäisi tuntua ohuena liukuvana kalvona maton ja levyn pinnalla. Jos pinta tuntuu kuivalta, lisää öljyä. Jos olet epävarma, lisää öljyä.
Spinning-pyörä
Jokaisen treenin jälkeen spinning-pyörä on hyvä pyyhkiä päällisin puolin sekä vapauttaa ja tarkistaa säätöruuvit. Kuukausittain on tärkeää käydä läpi perusteellinen tarkistus. Kiinnitä huomiota vastustuspalaan, polkimiin, laakereihin, rattaisiin, satulaan, säätöruuveihin, vauhtipyörään ja ohjaustankoon. Tarkistamisen lisäksi on hyvä voidella satulan- ja ohjaustangon etäisyyskisko, tanko, säätöruuvit ja vastustuspala. Jos pyörässä ei ole hihnavetoa, myös ketjut on hyvä öljytä.
Polkimien kiinnitys
Polkimien kiinnityksessä kampeen löytyy yleisesti kahta eri kierrekokoa: 9/16” (n. 14,2mm) tai 1/2″ (n. 12,6mm). Kierrekoko viittaa siis polkimen kampeen kiinnitettävän osan paksuuteen. Tavallisissa pyörissä on lähestulkoon aina 9/16” kierre, kun taas kuntopyörien polkimissa löytyy molempia kokoja tasaisesti. Kierteen koon mittaus onnistuu millä tahansa mitalla, mutta työntömitta on usein toimivin. Kun mittaat kierteen paksuuden eli halkaisijan, tarkista että mitta on keskellä kierrettä. Vasemman polkimen kiinnityksessä on aina ns. väärinpäin olevat kierteet. Eli jos olet pyörän vasemmalla puolella ja avaat poljinta auki, tapahtuu tämä myötäpäivään. Pyörän oikealla puolella avaaminen tapahtuu normaalisti vastapäivään. Poljinta kiinnittäessä ei ole tarpeen kiristää hampaat irvessä, normaali napakka kiristys riittää. Laita aina ennen kiristystä kierteisiin hiukan öljyä, jotta niiden myöhempi avaaminen onnistuu jouhevammin. Pojin pysyy kovassakin käytössä paikallaan öljystä huolimatta.
Poljinkammen kiinnitys
Ennen kammen kiinnittämistä akseliin muista varmistaa, että akseli on puhdas ja ruosteeton. Laita ensin hieman rasvaa akselille, vasta sen jälkeen kiristä kampi paikalleen loppuun saakka. Työnnä ensin kädellä kampi tiukasti paikalleen ja kiristä sitten kiinnityspultti.
Spinningkenkien klossien kiristys
Kuusioruuvit saattavat löystyä ajan mittaan, joten niiden kireys on hyvä tarkistaa aika ajoin poljinlukoista. Pyöräilykengissä on yleensä säätövaraa klosseille. Kokeilemalla löydät omaan jalkaan sopivimman asennon.
Kuntopyörän akun lataaminen
Kuntopyörän akku latautuu polkemalla kuntopyörää tai liittämällä pyörä verkkovirtaan. Jos kuntopyörä seisoo kauan varastossa tai käyttö on hyvin vähäistä, akun varaustaso laskee, eikä se toimi niin kuin pitäisi. Tällöin akkua on mahdollista ladata verkkovirralla tai erillisellä akkulaturilla. Joskus akku kuitenkin tyhjentyy niin paljon, ettei se enää täyty tarvittavaan varaustasoon, tai akun käyttöikä on lopussa, jolloin akku on uusittava kokonaan.
Crosstrainer/stepperi
Crosstrainerit ja stepperit tulisi pyyhkiä ja pestä päältä päin viikoittain. Perusteellinen tarkastus, jossa käydään läpi laakerit, nivelet, näyttö, pedaalit ja käsikahvat, tulisi tehdä kuukausittain. Myös sisätilan imurointi ja nivelien voitelu tulisi muistaa joka kuukausi.
Soutulaite
Kuten kaikki edellä mainitut cardio-laitteet, myös soutulaite tulisi pyyhkiä ja pestä viikoittain. Kuukausittaiseen tarkastukseen kuuluu ketjujen, vastustuskuminauhan, rattaiden, laakereiden, satulan ja satulan kiskon tarkistaminen. Kuukausittaiseen huoltoon kuuluu myös vauhtipyöräkotelon sisäpuolen imurointi sekä ketjun voitelu.
Kuntosalilaitteiden ulkoisten sähköliitäntöjen tarkistus
Kaikkien kuntosalilaitteiden sähköjohdot ja liittimet on tärkeää tarkistaa säännöllisesti. Etsi johdosta ulkoisia vammoja tai liittimien piikkien vääntymisiä. Pientenkin säröjen kohdalla on parasta vaihtaa johto tai liitin – se on edullista ja helppoa tehdä itse.
Musiikkilaitteiden sähköliittimien kunnossapito
Miltei poikkeuksetta kaikki liittimet hajoavat ensin johdon ja itse liittimen liitoskohdasta. Ole siis tarkkana, ettei liitoskohtaan kohdistu vetoa tai liian jyrkkää kulmaa, joka johtaisi kulumaan.
Viimeisimmät kommentit